Wednesday, 20/2/2019 | 12:27 UTC+8

Jangan melakukan hubungan seks dengan robot kami, syarikat Jepun memberi amaran kepada pengguna

pepper-japanese-robot

pepper-japanese-robot

Syarikat Jepun, robot humanoid Pepper telah memberitahu pemiliknya untuk tidak lincah dengannya. Dalam perjanjian pengguna dengan android, firma telefon mudah alih SoftBank menyatakan: “Pemilik polisi tidak boleh melakukan apa-apa perbuatan seksual atau kelakuan tidak senonoh dan lain-lain” pada mesin, yang direka untuk hidup dengan manusia.

Pepper telah dihasilkan dengan kerjasama syarikat robotik Perancis Aldebaran SA dan mula dijual pada bulan Jun untuk $ 1,640 (£ 1,078). Apa yang dipanggil “sahabat sosial” telah menyambut dan berinteraksi dengan pelanggan di 74 kedai SoftBank di Jepun. Nestle juga menggunakan Pepper untuk menjual mesin kopi di negara ini. Disebut-sebut sebagai robot peribadi yang pertama di dunia dengan “emosi” sendiri, Lada begitu popular bahawa 1,000 unit yang dikeluarkan bagi September habis dijual dalam masa satu minit, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh SoftBank. Kumpulan yang akan datang bakal mula dijual pada 31 Oktober.
Aldebaran berkata: “Lada adalah lebih daripada robot, dia seorang teman dapat berkomunikasi dengan anda melalui antara muka yang paling intuitif kita tahu:. Suara, sentuh dan emosi” Perjanjian pengguna juga melarang menggunakan humanoid empat kaki untuk menghantar spam atau menyebabkan bahaya kepada orang lain. SoftBank telah berkata bahawa pelaku perbuatan seksual dengan Pepper boleh dikenakan tindakan punitif, tetapi tidak menyatakan kesan-kesan atau bagaimana ada orang yang mengetahui.

Terdahulu pada bulan September “Robot Kempen Menentang Seks” telah dilancarkan, menyeru pengharaman ke atas pembangunan mesin yang boleh digunakan untuk perbuatan lucah. “Robot Seks seolah-olah menjadi tumpuan berkembang dalam industri robotik dan model yang mereka menarik di – bagaimana mereka akan melihat, apa peranan mereka akan bermain – sangat membimbangkan sememangnya,” Dr Kathleen Richardson, seorang Ahli etika robot di De Montfort University, kepada BBC.

“Kami berpendapat bahawa penciptaan robot itu akan menyumbang sehingga menjejaskan hubungan antara lelaki dan wanita, orang dewasa dan kanak-kanak, lelaki dan lelaki dan wanita dan wanita,” katanya.

Juga sebelum ini pada bulan September, ia telah melaporkan bahawa Pepper telah diserang oleh Kiichi Ishikawa, seorang lelaki berusia 60 tahun itu Jepun tidak berpuas hati pada tahap perkhidmatan yang diberikan oleh rakan-rakan manusia bot itu. Pepper ditinggalkan kejururawatan mungkin kerosakan pemproses dalaman selepas episod alkohol didorong, yang menyebabkan penangkapan Ishikawa.

Tags: ,
About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F