Thursday, 21/2/2019 | 6:47 UTC+8

Indonesia menganugerahkan kontrak kereta api kepada China

China Railway High-speed Harmony bullet trains are seen at a high-speed train maintenance base in Wuhan, Hubei province, China in this Dec 25, 2012 file photo. Photo: Reuters

high-speed-train-models-from-china-for-jakarta-to-bandung-route

JAKARTA – Indonesia akan anugerah multi-bilion dolar projek landasan kereta api kepada China, kata seorang pegawai kedutaan Jepun, memetik kenyataan oleh seorang menteri Indonesia.

Kedua-dua gergasi Asia telah berlumba-lumba untuk projek pembinaan landasan kereta api yang menghubungkan ibu negara Indonesia, Jakarta, dengan hab tekstil Bandung.

Indonesia pada mulanya dijangka perkhidmatan kelajuan tinggi dalam perjalanan 150km tetapi bulan ini, ia mengubah rancangan itu, sebaliknya memilih untuk kereta api kelajuan sederhana. Penganalisis berkata sesiapa yang memenangi bidaan boleh menjadi seorang pelari depan untuk projek rel masa depan di rantau ini, termasuk satu yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura.

“Menteri Sofyan Djalil dimaklumkan Ketua Setiausaha Kabinet kami yang Indonesia mengalu-alukan cadangan Cina dan kita melihat ini sebagai keputusan muktamad kerajaan Indonesia,” kata Yoshiko Kijima, atase hal ehwal ekonomi di Kedutaan Jepun di Jakarta, kepada Reuters.

Artikel Berkaitan: Indonesia plans ‘beauty contest’ between China and Japan for high-speed train


Mr Djalil dalam rangka lawatan khas ke Jepun minggu ini, Ketua pesidential kakitangan Teten Masduki kepada pemberita.

“Ada projek banyak infrastruktur, bukan sahaja kereta api, dan banyak peluang bagi kerajaan Jepun untuk membina infrastruktur di Indonesia,” Encik Masduki ketika ditanya apa yang Mr Djalil akan menyampaikan ke Jepun.

Menteri Indonesia yang bertanggungjawab terhadap perusahaan milik Rini Soemarno telah berkata cadangan China untuk projek ini adalah dari segi kewangan kurang membebankan Indonesia kerana ia tidak memerlukan jaminan kerajaan atau menggunakan bajet negara.

Mr Soemarno dijangka rasmi mengumumkan kemenangan pada zaman akan datang

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F