Thursday, 21/2/2019 | 6:53 UTC+8

Indonesia memerlukan masa ‘untuk menangani jerebu

Singapura telah semakin marah mengenai kemerosotan tahunan kualiti udara
Singapura telah semakin marah mengenai kemerosotan tahunan kualiti udara

Singapura telah semakin marah mengenai kemerosotan tahunan kualiti udara

Presiden Indonesia Joko Widodo berkata beliau memerlukan masa untuk menangani hutan terbakar yang mewujudkan jerebu setiap tahun ke atas Asia Tenggara.

Dalam temu bual eksklusif dengan BBC, Encik Widodo berkata Indonesia juga mangsa jerebu, tetapi ia akan mengambil masa tiga tahun untuk hasil yang dapat dilihat daripada usaha untuk menamatkan kebakaran tahunan yang besar.

Beliau juga berkata Indonesia adalah terbuka kepada pelaburan, berjanji untuk mengurangkan kerenah birokrasi.

Dan dia menolak kritikan beliau gagal menunaikan janji-janji pilihan raya.

Kawasan hutan dengan pembakaran di Indonesia setiap tahun, menyebabkan keadaan kesihatan berbahaya

Kawasan hutan dengan pembakaran di Indonesia setiap tahun, menyebabkan keadaan kesihatan berbahaya

Bercakap kepada BBC Asia Perniagaan wartawan Karishma Vaswani di Jakarta, Encik Widodo berkata jerebu itu “bukan masalah yang anda boleh menyelesaikan sekelip mata.”

Pencemaran adalah disebabkan oleh orang di Sumatera, Kalimantan dan Riau wilayah Indonesia secara haram membakar banyak kawasan hutan dan tanah gambut untuk penanaman, sebahagian besar dengan pokok-pokok kelapa sawit yang lumayan.

Ia diulang titik ketegangan antara Indonesia dan negara-negara jiran setiap tahun, sering menyebabkan keadaan udara diklasifikasikan sebagai sangat berbahaya kepada kesihatan manusia. Pada awal tahun ini ia begitu buruk di wilayah Riau darurat telah diisytiharkan.

Singapura dan Malaysia telah menggesa Indonesia untuk melakukan lebih banyak untuk mengatasi masalah itu, walaupun Indonesia sering menegaskan bahawa beberapa syarikat yang bertanggungjawab bagi pembakaran adalah milik asing dan jiran-jiran mereka mendapat manfaat daripada produk minyak sawit murah.
Mr Widodo berkata Indonesia telah “pergi ke sedayauntuk menangani ia sudah, termasuk menghantar 3,700 askar, hampir 8,000 pegawai polis dan empat pesawat mengebom air untuk memadamkan api.

Ia telah membina rizab air di dalam hutan dan terusan untuk mendapatkan air ke kawasan panas, beliau berkata, di samping membuat kemajuan untuk menguatkuasakan undang-undang terhadap hutan terbakar.

“Anda akan melihat keputusan tidak lama lagi dan dalam tempoh tiga tahun kita akan dapat menyelesaikan perkara ini,” katanya.

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F