Wednesday, 20/2/2019 | 12:33 UTC+8

Singapura, Malaysia mula bincang bagi projek kereta api berkelajuan tinggi

High Speed Rail (KL-Spore)

HSR

SINGAPURA – Permintaan untuk maklumat (RFI) bagi Singapura-Kuala Lumpur kereta api berkelajuan tinggi (HSR) telah dikeluarkan oleh kerajaan kedua-dua negara pada hari Rabu – menandakan satu pencapaian baru bagi projek itu bersama.

Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dalam satu pengumuman bersama bahawa amalan sensing pasaran akan mengukur faedah pasaran dan mengumpul pendapat industri mengenai aspek komersial dan teknikal projek.

“Maklum balas yang diterima akan memaklumkan kepada perbincangan dua hala yang berterusan dan proses tender rasmi kemudiannya,” kata kedua-dua pihak dalam satu kenyataan akhbar.

Dalam blog post, Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan berkata, projek sama itu “masih di landasan yang betul” tetapi beliau mengakui cabaran yang menanti di hadapan.

“Ia adalah, projek infrastruktur kompleks yang besar, dan terdapat banyak contoh negara yang telah gagal dalam cita-cita HSR mereka atau HSRs mereka telah menghadapi masalah kewangan yang serius,” katanya.

Encik Khaw berkata ini kerana “jurang” antara cita-cita negara-negara ‘dan realiti pasaran. “Usaha mengesan pasaran bertujuan untuk menutup jurang itu,” katanya.

Latihan RFI dijangka membuat kesimpulan pada akhir tahun.

Singapura-KL HSR pertama kali diumumkan oleh Perdana Menteri Lee Hsien Loong dan rakan sejawatannya dari Malaysia Najib Razak pada tahun 2013.

Dengan stesen perhentian di Kuala Lumpur Bandar Malaysia dan Singapura Jurong East, pautan HSR dijangka mengurangkan masa perjalanan antara kedua-dua bandar-bandar untuk 90 minit.

Menurut maklumat yang diterbitkan di laman web LTA, iaitu RFI terbuka kepada syarikat-syarikat atau konsortium yang berminat untuk mengambil bahagian dalam projek ini dalam bidang reka bentuk, pembiayaan, pembinaan, operasi dan penyelenggaraan.

Lain-lain yang mempunyai pengalaman dalam projek-projek infrastruktur yang besar dan kompleks, sebaik-baiknya dalam bidang HSR, juga dialu-alukan.

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F