Thursday, 21/2/2019 | 6:54 UTC+8

Jack Ma berkata kebimbangan mengenai China penggunaan berlebihan

Bertenang dan meneruskan: Ma berpindah memberi jaminan kepada pelabur keras kepala dengan menyatakan bahawa kebimbangan mengenai memperlahankan penggunaan di China adalah yg berkembang sama sekali
Bertenang dan meneruskan: Ma berpindah memberi jaminan kepada pelabur keras kepala dengan menyatakan bahawa kebimbangan mengenai memperlahankan penggunaan di China adalah yg berkembang sama sekali

Bertenang dan meneruskan: Ma berpindah memberi jaminan kepada pelabur keras kepala dengan menyatakan bahawa kebimbangan mengenai memperlahankan penggunaan di China adalah yang berkembang sama sekali

Pengerusi Alibaba Group Holding Ltd Jack Ma, cuba untuk menenangkan pelabur selepas penjatuhan saham syarikat e-dagang, berkata kebimbangan mengenai memperlahankan penggunaan di China telah dilebih-lebihkan.

Alibaba telah kehilangan lebih daripada satu pertiga daripada nilai pada tahun ini apabila kebimbangan bahawa pertumbuhan perlahan di China, pasaran terbesar syarikat, pelabur terkesima.

Ma, dalam surat kepada pelabur pada 8 Okt untuk menenangkan kebimbangan itu.

“Kami meramalkan bahawa lebih 50% daripada penggunaan China akan dilakukan secara dalam talian dalam tempoh 10 tahun, dan ini bermakna potensi besar untuk pasaran e-dagang,” kata Ma.

Alibaba, bagaimanapun, telah bergelut dengan pertumbuhan perlahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Ia memberi amaran pada bulan September bahawa jumlah nilai urus niaga dalam suku kedua akan lebih rendah dari yang difikirkan, isyarat segar bahawa kelembapan di China telah mengambil menggigit daripada perbelanjaan pengguna.

“Baru-baru ini, isyarat kelembapan ekonomi China telah mencetuskan kebimbangan yang meluas dan, saya percaya, tindakan melampau di seluruh dunia,” kata Ma dalam surat itu.

Ekonomi China berkembang 7% pada suku kedua, menurut Biro Perangkaan Negara, dan kerajaan menjangkakan pertumbuhan setahun penuh kira-kira yang sama, menjadikannya pertumbuhan tahunan yang paling lemah dalam tempoh 25 tahun.

Ma berkata corak pertumbuhan KDNK semasa tidak mampan.

“Jika China terus meneruskan kadar pertumbuhan yang tinggi yang telah lalu, maka China akan membayar harga yang tinggi,” kata beliau sambil menambah bahawa pembangunan ekonomi di negara ini perlu memberi tumpuan yang lebih kepada kualiti daripada kuantiti.

Saham Alibaba meningkat 1.1% pada AS $ 66,99 (RM277.51) dalam dagangan pagi di Bursa Saham New York pada 8 Oktober

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F