Thursday, 21/2/2019 | 6:52 UTC+8

China Membina $ 5 Bilion landasan kereta api kelajuan tinggi di Indonesia

regular-train-from-jakarta-to-bandung-indonesia

HSR2

China memenangi kontrak untuk membina laluan kereta api $ 5.5 bilion dalam Indonesia sebagai negara Asia Tenggara cuba untuk menaik taraf infrastruktur untuk memacu pertumbuhan ekonomi.

China Railway International Co. Ltd dan sebuah konsortium syarikat kerajaan Indonesia akan membina landasan kereta api dari Jakarta ke Bandung, dan merancang untuk bersaing untuk projek-projek lain di rantau ini, Sahala Lumban Gaol, pengerusi usaha sama itu, berkata Jumaat di Jakarta. Tiga suku daripada pembiayaan akan datang dari China Bank Pembangunan, dan projek itu tidak akan membawa jaminan kerajaan Indonesia, katanya.

Projek kereta api pertama kelajuan tinggi Indonesia datang selepas kerajaan bulan lalu menolak tawaran dari China dan Jepun dan mengambil keputusan untuk membatalkan rancangan untuk kereta api laju negeri yang dibiayai, meninggalkan hanya China berminat dalam perjanjian perniagaan-ke-perniagaan. Presiden Joko Widodo merancang untuk menghidupkan semula menandai pertumbuhan ekonomi terbesar di Asia Tenggara dengan membina infrastruktur, walaupun pendapatan bajet mengalami kegagalan dari sasaran tahun ini.

“Ini adalah satu episod baru yang bermakna dalam pembangunan infrastruktur di Indonesia masa depan yang tidak akan membebankan belanjawan kerajaan dan negeri ini,” kata Gaol. “Kami berharap syarikat baru ini akan bertanding di luar Indonesia bagi projek kereta api berkelajuan tinggi.

Artikel Berkaitan: Indonesia menganugerahkan kontrak kereta api kepada China

Syarikat-syarikat Indonesia membentuk usaha sama itu, PT Pilar Sinergi BUMN Indonesia, termasuk syarikat pembinaan negeri PT Wijaya Karya, pengendali kereta api PT Kereta Api dan pembina jalan bertol PT Jasa Marga. Saham Jasa Marga meningkat 4.3 peratus kepada 5,450 rupiah pada 12:07 waktu tempatan, manakala Wijaya Karya jatuh 1.3 peratus kepada 2,965 rupiah di pasaran Jakarta yang stabil.

Sumber: Bloomberg

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F