Sunday, 16/12/2018 | 12:24 UTC+8

Tidur bogel meningkatkan kualiti sperma

Kajian oleh US National Health Institute Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia dan Universiti Stanford adalah kajian pertama untuk mengaitkan tabiat pakaian, siang atau malam, dengan kualiti sperma. - Gambar fail AFP, 21 Oktober 2015.

Post by relatedRelated post

Kajian oleh US National Health Institute Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia dan Universiti Stanford adalah kajian pertama untuk mengaitkan tabiat pakaian, siang atau malam, dengan kualiti sperma. - Gambar fail AFP, 21 Oktober 2015.

Kajian oleh US National Health Institute Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia dan Universiti Stanford adalah kajian pertama untuk mengaitkan tabiat pakaian, siang atau malam, dengan kualiti sperma. – Gambar fail AFP, 21 Oktober 2015.

Kajian di Amerika Syarikat mengatakan bahawa cara yang baik untuk meningkatkan kualiti sperma seorang lelaki dan dengan itu meningkatkan kesuburan beliau adalah untuk dia tidur bogel pada waktu malam dan memakai “boxer” di siang hari.

Kajian oleh Amerika Syarikat Negara Institut Kesihatan Kesihatan Kanak-Kanak dan Pembangunan Manusia dan Universiti Stanford di California telah dibentangkan pada mesyuarat tahunan Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif, yang diadakan dari 17 hingga 21 Oktober di bandar AS Baltimore.

 Tidur dalam saman hari jadi anda dan mendapatkan kualiti sperma lebih baik, satu kajian Amerika Syarikat membuat kesimpulan. - Gambar fail AFP, 21 Oktober 2015.


Tidur baik mendapatkan kualiti sperma lebih baik, satu kajian Amerika Syarikat membuat kesimpulan. – Gambar fail AFP, 21 Oktober 2015.

Penemuan yang menunjukkan bahawa seluar dalam yang terlalu ketat boleh menjejaskan kualiti sperma dan mengurangkan kemungkinan kejayaan pembiakan.

Untuk mencapai kesimpulan ini, pasukan penyelidik diikuti 500 orang selama 12 bulan, menjejaki pilihan mereka pakaian pada waktu siang dan pada waktu malam dan merekodkan data kualiti sperma mereka.

Mereka mendapati bahawa mereka yang memakai “boxer” di siang hari dan tidur dalam keadaan bogel mempunyai risiko 25% lebih rendah daripada pemecahan DNA dalam sperma mereka, yang boleh menjejaskan kualiti sperma, berbanding lelaki yang biasanya memakai seluar dalam yang ketat pada waktu siang dan malam.

“Di antara orang-orang dalam populasi umum cuba mengandung, jenis pakaian yang dipakai pada siang hari dan tidur dikaitkan dengan kualiti air mani,” kata Dr Katherine Sapra, penulis utama kajian itu.

“Mengurangkan pendedahan untuk katil berkurangan pemecahan DNA dan parameter yang lebih berkualiti dipatuhi pada lelaki memakai peninju pada waktu siang dan tiada seorang pun di atas katil.”

Kajian ini menunjukkan bahawa orang-orang yang mahu mempunyai peluang terbaik untuk hamil perlu mengambil kira perkara ini, walaupun ia juga menyebut bahawa kajian tambahan diperlukan.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa pendedahan haba dan seluar dalam yang ketat memberi kesan negatif kepada kesuburan dengan memusnahkan sebahagian daripada sel-sel sperma.

Tetapi ini adalah kajian pertama untuk mengaitkan tabiat pakaian, siang atau malam, dengan kualiti sperma.

Institut Kebangsaan Perancis bagi Pengawasan Kesihatan (InVS) telah menjalankan satu kajian yang luas di antara tahun 1989 dan 2006, yang diterbitkan pada 5 Disember, 2012 Edisi jurnal Pembiakan Manusia itu.

Ia menunjukkan bahawa jumlah sperma telah menurun sebanyak 30% di Perancis dan bilangan spermatozoa telah jatuh sebanyak 2% setiap tahun. Morfologi sperma juga semakin atipikal.

Di UK, 40% lelaki tidur telanjang menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2014 untuk jenama tekstil kapas Amerika Syarikat. – AFP Relaxnews, 21 Oktober, 2015.

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F