Thursday, 21/2/2019 | 6:58 UTC+8

17 terbunuh dan ramai cedera dalam kebakaran di bar karaoke Indonesia

Inul Vizta kelab karaoke di Sulawesi Utara, di mana kebakaran berlaku.
Gambar: AFP / Getty Images

Kebakaran bermula di tingkat dua bangunan tiga tingkat di bandar Manado sebagai beratus-ratus orang menyanyi di bilik-bilik peribadi.

Inul Vizta kelab karaoke di Sulawesi Utara, di mana kebakaran berlaku. Gambar: AFP / Getty Images

Inul Vizta kelab karaoke di Sulawesi Utara, di mana kebakaran berlaku.
Gambar: AFP / Getty Images

Tujuh belas orang terbunuh dalam kebakaran yang mengoyakkan melalui karaoke bar dibungkus awal Sulawesi pulau Indonesia, dengan 71 yang lain dibawa ke hospital kerana terhidu asap.

Saksi berkata, kebakaran bermula di tingkat dua bangunan tiga tingkat pada kira-kira 01:00 pada hari Ahad. Pada masa itu, kelab karaoke Inul Vizta di Manado, Sulawesi Utara, penuh sesak dengan beratus-ratus orang menyanyi di bilik-bilik peribadi, kata Ketua Polis di bandar ini, Col Rio Permana. Pekerja tidak dapat memadamkan api dengan alat pemadam.

Ramai mengadu bahawa bomba mengambil masa sejam untuk tiba. Ia mengambil masa beberapa jam anggota bomba membawa api di bawah kawalan.

“Kami masih menyiasat punca kebakaran,” kata Permana, tetapi siasatan awal menunjukkan litar pintas.

Beliau berkata sesetengah orang memecahkan tingkap dan melarikan diri ke jalan sementara yang lain ramai yang terperangkap di dalam dengan kepuh asap hitam dari tingkat dua kerana hanya ada satu pintu dengan bangunan tersebut.

Semua 17 orang yang meninggal dunia adalah Indonesia. Kebanyakan mati akibat terhidu asap daripada luka bakar, berkata Permana.

Sumber: The Guardian

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F