Thursday, 21/2/2019 | 6:51 UTC+8

Polis: Penemuan boneka seks diantara ubat seks haram tak melanggar

Boneka Seks 2

Boneka Seks

Polis menemui pelbagai jenis boneka seks ketika menyerbu dua rumah pengedar ubat di Kalideres, Jakarta Barat.

Kasubdit Industri dan Perdagangan (INDAG) Ditreskrimum Polda Metro Jaya, Ajun Komisaris Besar Agung Marlianto, berkata, ada banyak jenis boneka seks yang ditemui polis.

Bahkan, kata Agung, pihaknya juga mendapati pelbagai alat bantu seks mulai penggetar, dildo (alat bantu seks wanita), dan alat bantu seks lelaki.

Tapi itu kan tidak melanggar apa-apa, makanya alat bantu seks ini tak kami sita,” ujar Agung kepada pemberita di Polda Metro Jaya, Senin.

Di dua rumah di Kalideres itu, polis menemui 2 bekas ubat seks. Baik untuk lelaki dan wanita. Seluruh ubat seks itu tak mempunyai label BPOM sehingga haram beredar di Indonesia.

Pemiliknya, RY (40), ditetapkan sebagai suspek oleh polis. Dia mengaku baru sejak Mei 2015 beroperasi jadi pengedar dadah seks dan alat bantu seks.

Sementara itu, pengedar dadah seks haram, RI (40), terancam 15 tahun penjara dan denda RM500,000.
Pengarah Reserse Kriminal Khusus Polda Metro Jaya, Pesuruhjaya Besar Mujiyono, berkata, pihaknya menjerat RY dengan pasal 106 ayat (1) jo 197 Undang-Undang RI Nomor 36 Tahun 2009 tentang kesihatan.


RY, kata Mujiyono, mengedarkan ubat seks mulai dari ubat kuat dan ubat perangsang wanita tanpa label BPOM.
“Dadah seks yang dia edarkan ini ada yang diimport dan ada pula yang tempatan. Tapi seluruhnya tak punya label BPOM dan itu menyalahi peraturan,” kata Mujiyono


Polis membongkar usaha pengedaran dadah seks yang dijalankan RY.
Pegawai dari Subdit Industri dan Perdagangan Ditreskrimsus Polda Metro Jaya, membongkarnya selepas melakukan undercover buy untuk memancing pelaku.


Setiap bulan RY memilik perolehan sebanyak RM10000, cukup untuk membayar gaji 5 pekerjanya, menyewa kapal nelayan untuk menjemput barangan import di tengah laut, serta membayar kos sewa dua rumah di 2 perumahan di Kalideres, Jakarta Barat sebagai tempat transit barang.

 

About

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F